Χρήσιμες Συμβουλες

Τζάκι καλοριφέρ: Η καλύτερη λύση στη θέρμανση

tzaki-kalorifer

Η ενεργειακή κρίση είναι ολοφάνερα αισθητή στις μέρες μας. Τα νοικοκυριά κάνουν αμάν και πως να ξεφύγουν από τον “πανάκριβο” πλέον Χειμώνα.
Τα έξοδα του κάθε νοικοκυριού αυξάνονται κατακόρυφα αυτή την εποχή σε βαθμό που να είναι αβάσταχτα. Πιο “άτυχα” είναι τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για τη θέρμανση τους ρεύμα,πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τα συγκεκριμένα καύσιμα θέρμανσης έχουν δεχθεί απανωτές αυξήσεις τιμολόγησεις με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό πλέον της τιμής τους σε σχέση με παλιότερα.
Εδώ θα μιλήσουμε για το τζάκι καλοριφέρ και γιατί συμφέρει σχεδόν από κάθε άποψη.


Μόνο το ξύλο συμφέρει απο θέμα τιμής στην θέρμανση όπως μπορείτε να δείτε και στον οδηγό μας εδώ.
Το ξύλο βέβαια συμφέρει υπό προϋποθέσεις. Η νούμερο ένα προϋπόθεση? Το να διαθέτουμε ένα αποδοτικό μέσο καύσης του ξύλου για θέρμανση, αλλιώς το ξύλο σε πολλές περιπτώσεις είναι ακόμα χειρότερο και από τις προαναφέρθουσες πηγές θέρμανσης.
Γι’αυτό θα αναλύσουμε και το τζάκι καλοριφέρ που αποτελεί το αποδοτικότερο μέσο θέρμανσης ξύλου.

Γιατί το τζάκι καλοριφέρ?

Αρχικά προφανώς όταν μιλάμε για τζάκι καλοριφέρ μιλάμε για ένα ενεργειακό σύστημα θέρμανσης με πιστοποιήσεις.
Αυτό είναι κατά πολύ διαφορετικό από ένα προϊόν χωρίς πιστοποίηση που σχεδόν πάντα θα είναι κατώτερο των προσδοκιών.
Αν ένα τζάκι καλοριφέρ πληρεί αυτές τις πιστοποιήσεις τότε μιλάμε για ένα αποδοτικό μέσο που θα θερμάνει το σπίτι σας εύκολα, σε υψηλό βαθμό και με χαμηλή κατανάλωση σε ξύλα.
Ένα τέτοιου τύπου ενεργειακό μέσο θέρμανσης φαινομενικά έχει υψηλότερο κόστος από ένα πιο απλό σύστημα θέρμανσης με μια πρώτη πρόχειρη ματιά. Αυτό είναι λογικό στα μάτια κάποιου που δεν γνωρίζει μιας και βλέπει μόνο το αρχικό κόστος αγοράς και εγκατάστασης. Η διαφορά γίνεται στην χαμηλότερη κατανάλωση, που γρήγορα θα κάνει απόσβεση στο κόστος αγοράς και εγκατάστασης. Επίσης μια άλλη διαφορά είναι ότι σε πολύ κρύες περιοχές είναι ίσως και η μόνη βιώσιμη λύση για να ζεσταθεί όντως αποτελεσματικά ένα σπίτι.

Το Acquatondo 29 της EdilKamin σε πρισματικό σχέδιο

Τι το κάνει να ξεχωρίζει?

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει σε σχέση με ένα αερόθερμο ενεργειακό τζάκι είναι η υψηλή δυνατότητα διαμοιρασμού της θερμότητας από τον κεντρικό χώρο και στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Αυτός ο διαμοιρασμός της θερμότητας επιτυγχάνεται μέσω της σύνδεσης του τζακιού με σώματα καλοριφέρ.
Αυτός το κάνει να θερμαίνει πιο ομοιόμορφα και πιο ποιοτικά σε σχέση με ένα αερόθερμο ενεργειακό τζάκι.
Ειδικότερα αυτο το καθιστά ιδανικό για οικιακή χρήση, όπου δεδομένα οι χώροι δεν είναι ενιαίοι.

H2OCEANO-23
Το H2OCEANO 23 της EdilKamin


Άλλος τρόπος διαμοιρασμού της θερμότητας είναι η σύνδεση του τζακιού με την ενδοδαπέδια θέρμανση.
Η κυριότερη διαφορά τους στην απόδοση που έχει (75%-80%) σε σχέση με ένα παραδοσιακό ανοικτού τύπου (10%) οφείλεται στην καλύτερη καύση του ξύλου. Αυτό οφείλεται στην ελεγχόμενη στοιχειομετρία. Μια στοιχειομετρική καύση έχει σωστή αναλογία αέρα-καυσίμου. Σε μια ανοιχτή εστία η καύση δεν είναι στοιχειομετρική καθώς δεν υπάρχει έλεγχος του αέρα που εισέρχεται στον χώρο καύσης.


Άλλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους είναι:

  • Στα ειδικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους και παρέχουν υψηλότερη απόδοση από τα παραδοσιακά τζάκια.
  • Οι ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές καυσαερίων που διαθέτουν. Κρατάνε τα καυσαέρια στο τζάκι πριν τα διοχετεύσουν έξω από το σπίτι μέσω της καμινάδας. Με αυτό τον τρόπο τα καυσαέρια και η θερμότητα που μεταφέρουν συμβάλουν σημαντικά στην θέρμανση πριν αποβληθούν από το τζάκι.
  • Πολλαπλά τοιχώματα που εμποδίζουν την απώλεια θερμότητας.
  • Δυνατότητα ρύθμισης της θερμότητας μέσω της ρύθμισης του αέρα που διοχετεύεται στο ενεργειακό μας τζάκι. Ένα παραδοσιακό τζάκι δεν διαθέτει σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους ρύθμιση.
  • Πιο οικολογικό και φιλικό προς το περιβάλλον καθώς κάνει τέλεια καύση.
  • Δυνατότητα σύνδεσης του με πολλαπλούς χώρους για άμεση παροχή θέρμανσης σε αυτούς.
  • Πιο ασφαλές καθώς με την πόρτα που κλείνει και τα πολλαπλά τοιχώματα μηδενίζονται οι πιθανότητες ατυχήματος πυρκαγιάς.
  • Δεν καπνίζει ποτέ σε αντίθεση με το ανοικτού τύπου παραδοσιακό τζάκι.

Παράδειγμα κατανάλωσης τζάκι καλοριφέρ

Μια κατοικία δομημένη στις αρχές του 2000 με εμβαδό 120τ.μ. στη Γ‘ Κλιματική Ζώνη, θεωρείται ως μέτρια μονωμένη και απαιτεί θερμικό φορτίο, με βάση τον Κανονισμό Θερμομόνωσης Κτηρίων, 22 kw. Σε μια τέτοια κατοικία, με λέβητα πετρελαίου και δεδομένου ότι ο λέβητας θα λειτουργεί 7- 9 ώρες ημερησίως για ένα διάστημα 5 – 6 μηνών, απαιτούνται περίπου 2.000 lt πετρελαίου. Η θερμογόνος δύναμη του πετρελαίου είναι 11,2 kw/lt ,ενώ του ξύλου είναι 3,2 kw/kg δηλαδή υπάρχει μια αναλογία μεταξύ των δυο καυσίμων 1:3,5. Συνεπώς για την θέρμανση του ίδιου σπιτιού με το υδραυλικό τζάκι απαιτούνται 7.000 kg ξύλου.

Με τιμή πετρελαίου 1,4 € / lt τα 2.000 lt στοιχίζουν 2.800 € και με τιμή ξύλου 80 €/τόνος τα 7.000 kg στοιχίζουν 560 €. Δηλαδή με το τζάκι-καλοριφέρ πετυχαίνουμε εξοικονόμηση 2.240 € ανά έτος. Πιο γενικευμένα αυτό σημαίνει πως σε ένα-ενάμιση χρόνο κάνουμε πλήρης απόσβεση του κόστους του τζακιού και περνάμε στην εξοικονόμηση. Θεωρώντας πως οι τιμές των καυσίμων παραμένουν στα ίδια πλαίσια αυτό σημαίνει πως σε βάθος 5 χρόνων θα έχουμε εξοικονομήσει πάνω από 10.000 € από την καλύτερη τιμή του ξύλου.

IDRO-50
Το IDRO 50 της EdilKamin

Από αυτό καταλαβαίνουμε πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να κάνει απόσβεση του κόστους ενός ενεργειακού τζακιού καλοριφέρ και να περάσει στην εξοικονόμηση.
Επίσης με αυτό το μέσο θέρμανσης βγαίνει και διπλά κερδισμένος καθώς παρέχει και ζεστό νερό χρήσης (ΖΝΧ), υποκαθιστώντας έτσι την ανάγκη ρεύματος για θερμοσίφωνα κλπ. Αυτές οι παροχές φυσικά συμβάλλουν επίσης στην συνολική εξοικονόμηση που παρέχει το τζάκι καλοριφέρ.

Η πρόταση μας

Η πρόταση της ΔΕΛΗΣ Α.Ε. είναι να μας εμπιστευτείτε για την μελέτη, επιλογή, εγκατάσταση και τοποθέτηση του ενεργειακού τζακιού σας με βάση τις ανάγκες σας.
Η εμπειρία μας από την ίδρυση μας το 1960 και η τεχνογνωσία μας θα σας λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα θέρμανσης σας απασχολεί.
Επίσης προσφέρουμε υπηρεσίες πιστοποιημένου EdilKamin σέρβις για αποκατάσταση βλαβών και συντήρηση στο EdilKamin μέσο θέρμανσης σας.
Η λύση για καλύτερη θέρμανση και εξοικονόμηση είναι στο χέρι σας.

Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε σε ότι μας χρειαστείτε!

Χρήσιμα άρθρα μας:

Προσφορές στα ενεργειακά τζάκια EdilKamin
Προαγορά: Εξοικονόμηση στη θέρμανση

Οικονομικότερη αγορά για αποδοτική θέρμανση