Χρήσιμες Συμβουλες

Τι είναι οι μπρικέτες?

Πλέον στις μέρες μας κατά μεγάλο ποσοστό ο κόσμος θερμαίνεται με ξύλο. Σχεδόν όλοι όσοι χρησιμοποιούν ξύλο ως καύσιμο θέρμανσης έχουν πιθανόν ακούσει τις μπρικέτες. Τι είναι όμως τελικά οι μπρικέτες? Οι μπρικέτες είναι ένα προϊόν συμπίεσης εύφλεκτων υλικών που με αυτή την διαδικασία είναι κατάλληλο για καύση. Εν κατακλείδι δηλαδή οι μπρικέτες μπορούν να αντικαταστήσουν τα καυσόξυλα.

Η πρώτη τους ύλη συνήθως αποτελείται από ξυλώδη μάζα. Υπολλείματα γεωργικών καλλιεργειών θρυμματίζονται , αποξηραίνονται και στο τέλος συμπιέζονται για να αποκτήσουν την μορφή τους. Άξιο αναφοράς είναι ότι η συγκολλητική τους ουσία είναι η λιγνίνη που προέρχεται από το ξύλο. Κυρίως χρησιμοποιούνται σε ενεργειακά τζάκια που έχουν τις προδιαγραφές για να τις υποστηρίξουν.

Πλεονεκτήματα/Μειονεκτήματα

Οι μπρικέτες έχουν κάποια πλεονεκτήματα αλλά και κάποια μειονεκτήματα σε σχέση με τα καυσόξυλα. Αρχικά είναι τυποποιημένο προϊόν με σταθερή ποιότητα παραγωγής και χαμηλά επίπεδα υγρασίας. Παράγεται με την ίδια τεχνική όπως τα πέλλετ αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα. Λόγω της χαμηλής υγρασίας της καθώς και της συμπίεσης της καίγεται πιο αργά από το ξύλο βγάζοντας πιο πολύ θερμοκρασία. Επιπλέον η καύση της είναι πολύ καθαρή αφήνοντας ελάχιστα υπολλείματα στάχτης. Τέλος είναι αρκετά εύκολη η αποθήκευση τους λόγω του προκαθορισμένου σχήματος και όγκου τους.

Πέρα από πλεονεκτήματα σίγουρα οι μπρικέτες έχουν και μειονεκτήματα έναντι του ξύλου. Αρχικά έχουν μεγαλύτερο κόστος ανά κιλό σε σχέση με το ξύλο. Άλλο μικρό μειονέκτημα είναι ότι ανάλογα τον προμηθευτή έχουν διαφορές στην ποιότητα, αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα με την σύγκριση του καταναλωτή μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών μπρικετών. Εν τέλει ο τελικός διαχωρισμός μεταξύ ξύλου και μπρικέτας είναι ότι η μπρικέτα είναι ένα καύσιμο με πολύ μεγαλύτερη θερμαντική απόδοση και συνήθως πιό σταθερή από το ξύλο αλλά ταυτόχρονα και πιό ακριβό ανα κιλό.

Η εταιρεία ΔΕΛΗΣ Α.Ε. με την εμπειρία χρόνων και τις τεχνικές γνώσεις που διαθέτει θα σας δώσει την λύση σε ότι χρειάζεστε.

Χρήσιμα άρθρα:
Ξύλο vs πέλλετ
Εγκατάσταση-τοποθέτηση στα ενεργειακά τζάκια
Ξέρετε πραγματικά πόσα ξύλα καίτε?

Επικοινωνήστε μαζί μας:
Τηλέφωνο: 217 000 9300 , 694 6211 061
Email: DelisTzakia@gmail.com