Helpful tips

Σημαντικότητα της καμινάδας στα συστήματα θέρμανσης

kaminades

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης σχετικά με τα συστήματα θέρμανσης σε αυτό το άρθρο θα ενημερωθείτε για τη σημαντικότητα της καμινάδας.
Η αλήθεια είναι πως λίγοι αγοραστές καταλαβαίνουν πόσο σημαντική είναι η σωστή επιλογή καμινάδας για το σύστημα θέρμανσης τους.
Ακόμα καλύτερα θα μπορούσε να πει κάποιος γνώστης πως ο ρόλος της καμινάδας στη λειτουργία του τζακιού σας, της σόμπας σας ή της κασέτα σας είναι πρωταγωνιστικός.

Σημαντικότητα της καμινάδας στα συστήματα θέρμανσης: Τα είδη των καμινάδων

Αρχικά να ξεθαρίσουμε πως υπάρχουν πολλά είδη καμινάδας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο σπίτι μας.

  • Καμινάδες χτιστές
  • Καμινάδες προκατασκευασμένες
  • Καμινάδες συναρμολογούμενες

Κάποιες από αυτές είναι όντως καλές για τοποθέτηση και χρήση, άλλες κρίθηκαν ακατάλληλες μέσα στον χρόνο και η χρήση τους απαγορεύτηκε.

Βασικό παράδειγμα καμινάδας που καταργήθηκε είναι οι καμινάδες από ελενίτ. Αυτές οι καμινάδες κρίθηκαν ακατάλληλες καθώς περιείχαν αμίαντο, μια ουσία άκρως επικίνδυνη για την υγεία μας.

Μάλιστα οι συγκεκριμένες καμινάδες όπως κρίθηκε απαραίτητο όχι μόνο αποσύρθηκαν από την αγορά αλλά ξηλώθηκαν κιόλας απ’όπου είχαν τοποθετηθεί.

Άλλες κατασκευές περιθωριοποιήθηκαν λόγω της χαμηλής λειτουργικότητας του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν τα σπιράλ που απογοήτευσαν, καθώς το σχήμα τους δεν τους επέτρεπε να παραμένουν καθαρά για αρκετό καιρό. Επίσης το σχήμα τους δυσκόλευε αρκετά και τον πλήρη καθαρισμό τους. Άλλο αρνητικό τους ήταν πως οι περίεργες κλίσεις που έφταναν τις 90 μοίρες επηρέαζαν αρνητικά τη λειτουργία της καμινάδας. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οποιαδήποτε καμπύλη πρέπει να είναι ομαλή και να χρησιμοποιούνται το πολύ μέχρι 45 μοίρες γωνίες.

Καμινάδα σπιράλ

Οι καμινάδες INOX

Η καμινάδα λοιπόν την οποία χρειάζεται κάθε σπίτι διαφέρει, οι ανάγκες καθενός είναι διαφορετικές και χρειάζεται πολύ ψάξιμο μέχρι να βρεθεί μία ιδανική λύση. Η σύγχρονη λύση πλέον είναι οι καμινάδες τύπου INOX. Πρόκειται για καμινάδες από ανοξείδωτο χάλυβα, ένα κράμα από σίδηρο-άνθρακα και χρώμιο. Η ποιότητα του υλικού αυτού το κάνει πολύ ανθεκτικό και πολύ εύκολο στο καθάρισμά του λόγω της υφής του.

Καμινάδα INOX

 Οι καμινάδες τύπου INOX παράγονται σε όλα τα μεγέθη και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τις μονωμένες και τις αμόνωτες. Όπως πολύ εύκολα καταλάβατε από τα ονόματα η διαφορά των δύο έχει να κάνει με την μόνωση. Η αμόνωτη καμινάδα είναι απλή και η χρήσης της συνιστάται για τα εσωτερικά σημεία της εγκατάστασης. Η παραπάνω καμινάδα είναι ιδανική εάν το σπίτι σας διαθέτει χτισμένη ήδη καμινάδα αφού έχει την δυνατότητα να τοποθετηθεί μέσα στη παλιά καμινάδα και να την χρησιμοποιήσει σαν μόνωση. Το χαμηλό της κόστος την κάνει ιδανική για αυτές τις περιπτώσεις.

Καμινάδα INOX με στήριγμα

Η μόνωση στις καμινάδες INOX

Οι μονωμένες καμινάδες τύπου INOX είναι ιδανικές για εξωτερικές εγκαταστάσεις, αφού μονώνουν χωρίς να χρειάζεται να την χτίσετε. Τοποθετούνται σε εξωτερικούς μόνο χώρους και εγγυώνται την άψογη λειτουργία του τζακιού , της σόμπας ή της κασέτας σας.

Καμινάδα INOX μονωμένη

Ο λόγος για την μόνωση γίνεται καθώς είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για την σωστή λειτουργία της εστίας σας. Άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η καμινάδα να έχει καλό ελκυσμό, αυτό βοηθαέι στη βέλτιση καύση του τζακιού και αποφεύγεται το κάπνισμα της εστίας.

Για να διαθέτει καλό ελκυσμό θα πρέπει να αποφεύγεται να τοποθετούνται τα κομμάτια της καμινάδας οριζόντια. Άρα αυτό σημαίνει πως πρέπει να τις τοποθετούμε κατά το δυνατόν περισσότερο κάθετα. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο βάση σχεδίου, αλλά γενικότερα καλό είναι να οδεύουμε προς την καθετότητα της καμινάδας. Άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η αναλογία διαμέτρου και μήκους. Όσο πιο μακριά είναι μια καμινάδα θα πρέπει η διατομή της να μικραίνει και το αντίθετο αφού τα πάντα που έχουν να κάνουν με τον ελκυσμό είναι ουσιαστικά Φυσική. Οι καμινάδες INOX διαθέτουν ποικιλία μεγεθών οπότε όλοι μπορούμε να κατασκευάσουμε οποιαδήποτε καμινάδα σύμφωνα με τα πρότυπα.

Τέλος μία καμινάδα πρέπει να είναι πάντα καθαρή ώστε να μπορεί να ελκύει τον αέρα χωρίς κανένα εμπόδιο. Η υφή των καμινάδων INOX  είναι ιδανική αφού λόγω αυτής είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιάσουν κάποια βρωμιά λόγω της καύσης σε σχέση με τις χτιστές καμινάδες αλλά ακόμα και αν λερωθούν οποιαδήποτε βρωμιά αφαιρείται πολύ εύκολα.

Η σημαντικότητα της καμινάδας: Το τελικό συμπέρασμα

Όλος αυτός ο λόγος γίνεται καθώς η εταιρεία μας DELIS S.A. με την τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία μας από το 1960 έχουμε συναντήσει πολλά παράδοξα. Τα παράδοξα αυτά όσο αφορά τις καμινάδες έχουν να κάνουν κυρίως με την παραπληροφόρηση που γίνεται στους αγοραστές. Πολλές φορές εγκαταστάτες παραπληροφορούν τους αγοραστές για δικό τους όφελος. Άρα ελπίζουμε με αυτό το άρθρο να επιλύσαμε τις απορίες σχετικά με τις καμινάδες στα μέσα θέρμανσης. Για οτιδήποτε μας χρειαστείτε στον τομέα της θέρμανσης επικοινωνήστε μαζί μας.

Άλλα χρήσιμα άρθρα μας:

Top 10 κορυφαία προϊόντα θέρμανσης EdilKamin
Εξουσιοδοτημένο service και εγκατάσταση στην Ελλάδα
Το λάθος με τα ενεργειακά συστήματα θέρμανσης

Επικοινώνησε μαζί μας:

Τηλέφωνο: 217 000 9300 , 694 6211 061
Email: DelisTzakia@gmail.com
Site: energeiakatzakia.gr