Χρήσιμες Συμβουλες

Ξέρετε πραγματικά πόσα ξύλα καίτε;

ξύλα τζακιού

Πόσα ξύλα πραγματικά καίτε και πόσα πραγματικά χρειάζεστε? Tα ενεργειακά τζάκια αποτελούν πλέον  τη κύρια θέρμανση σε πολλά σπίτια. Συχνά ακούμε ότι είναι η πιο σωστή και οικονομική λύση, αφού τα έξοδα της αγοράς ξύλων ετησίως κοστίζουν ελάχιστα σε σχέση με το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο. Πόσο σίγουροι είμαστε ότι ισχύει αυτό;

Το ξύλο έχει συγκεκριμένη θερμαντική απόδοση, η οποία είναι η θερμογόνος δύναμη που εκλύεται από την καύση του. Μια μέση τιμή είναι 3.5 kw για μία ώρα. Όσο πιο ξερό είναι ένα ξύλο τόσο πιο μεγάλη είναι η θερμογόνος δύναμη.

 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα απλό ανοιχτό τζάκι χρειάζεται περίπου εξαπλάσια ποσότητα ξύλων από ένα ενεργειακό τζάκι για το ίδιο θερμαντικό αποτέλεσμα.

Απόδοση τζακιών:


Τα ανοιχτά τζάκια (κλασικά τζάκια) έχουν απόδοση 20% – 25%
Τα τύπου ενεργειακά τζάκια έχουν απόδοση 40% – 50%
Τα ενεργειακά τζάκια έχουν υψηλά ποσοστά απόδοσης, μπορούν να φτάσουν έως και 83%

Ας υπολογίσουμε πόσα ξύλα χρειάζεται το σπίτι σας.

Ας υποθέσουμε πως το διαμέρισμά σας είναι 100 τετραγωνικά και σε μια καλή κατάσταση (χτισμένο εντός 10ετίας, με θερμομόνωση και διπλά κουφώματα). Η αποκλειστική χρήση τζακιού ως βασική θέρμανση του χώρου έχει ως αποτέλεσμα την καύση ξύλου για 12 ώρες την ημέρα και για έναν ολόκληρο μήνα (30 ημέρες) κατά την διάρκεια του χειμώνα.

 Η διαδικασία θέρμανσης του χώρου σας, αποτελείται από δύο φάσεις. Η 1η είναι η φάση της Θέρμανσης και η 2η είναι φάση της συντήρησης.


– Οπότε ο χώρος αυτός  των 100 τετραγωνικών χρειάζεται περίπου 10 kw(kilowatt) για τις 2 πρώτες ώρες (1η φάση) προκειμένου να θερμανθεί το σπίτι και 5 kw (kilowatt) για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας (2η φάση) για να διατηρεί ζεστό το χώρο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι με ένα λέβητα πετρελαίου θα χρειαζόμασταν περισσότερη ενέργεια (περίπου 18 kw) για τον ίδιο χώρο

– Ας  υποθέσουμε πως το τζάκι σας είναι ένα μέσο ενεργειακό τζάκι και έχει απόδοση 70%. 

Αυτό σημαίνει πως η πραγματική απόδοση της εστίας με ένα κιλό ξύλο 3,5 Kw είναι :
3,5kw (θερμογόνος δύναμη του ξύλου) x 70% (απόδοση του τζακιού) = 2,45Κw (τα τελικά kw που παίρνουμε στο χώρο)
 

Τι χρειαζόμαστε:

10kw / 2,45kw= 4,08 kg ξύλου ανά ώρα (1η φάση) για να ζεστάνουμε το σπίτι και 5kw / 2,45kw=2,04 kg την ώρα (2η φάση) για να το συντηρείται ζεστό.

Θα χρειαστούμε: (4,08 kg x 2h) + (2,04kg x 10h)= 28,56 kg ξύλου την ημέρα και 28,56kg x 30d = 856,8 kg ξύλου τον μήνα!

Έτσι το μηνιαίο κόστος των ξύλων θα ανέρχεται στο ποσό των 111,38 ευρώ (με τιμή τόνου 130 ευρώ).

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο λέβητας πετρελαίου ζεσταίνει τη θερμοκρασία του χώρου, ενώ το τζάκι (όποιο τύπο και να έχετε επιλέξει) παράγει σταθερή θερμότητα ζεσταίνοντας το ίδιο το σπίτι. Γι΄αυτό και το τζάκι αρχικά θερμαίνει ( 1η φάση) και έπειτα διατηρεί (2η φάση) τη θερμότητα στο χώρο.

Χρήσιμα άρθρα:
Γρήγορο και εύκολο άναμμα τζακιού.
Εγκατάσταση-τοποθέτηση στα ενεργειακά τζάκια.
Είναι το τζάκι μου ενεργειακό?

Η εταιρεία ΔΕΛΗΣ Α.Ε. βρίσκεται κοντά σας για την επίλυση όλων σας των αποριών. Με επαγγελματική υπευθυνότητα σας παρέχουμε λύσεις, τεχνικές συμβουλές και χρήσιμες προτάσεις. 
Τηλεφωνήστε μας τώρα στο κινητό 694 6211 061
ή στο σταθερό 2710 222071