Χρήσιμες Συμβουλες

Ενεργειακή κασέτα τζακιού: Τι είναι

Ecostar-kokkino-marmaro-energeiakatzakia (1)

Όλο και περισσότερο ακούμε τον όρο ενεργειακή κασέτα τζακιού. Όμως πολλοί έχουν άγνοια του τι σημαίνει ακριβώς όμως αυτό.
Όσοι είναι ψαγμένοι στο χώρο της θέρμανσης φυσικά γνωρίζουν περί τι πρόκειται αυτός ο όρος.
Στην φωτογραφία απεικονίζεται κασέτα Ecostar με ανάγλυφο κόκκινο μάρμαρο custom κατασκευής της εταιρείας ΔΕΛΗΣ Α.Ε.
Για τους υπόλοιπους όμως τι είναι ακριβώς αυτό και γιατί είναι κάτι που θα έπρεπε να τους ενδιαφέρει? Αυτό θα αναλύσουμε παρακάτω.

Ενεργειακή κασέτα τζακιού για αρχάριους

Μια πολύ απλή εξήγηση είναι πως η κασέτα είναι ένα “κουτί” που με την εισαγωγή του σε ένα χώρο παραδοσιακού τζακιού το μετατρέπει-αναβαθμίζει σε ενεργειακό τζάκι. Φυσικά η λέξη “κουτί” είναι μια πολύ απλή λέξη για να περιγράψει μια ενεργειακή κασέτα. Στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ παραπάνω από απλά ένα “κουτί”.

Βασικό στο να καταλάβουμε την λειτουργία τους είναι να κατανοήσουμε τον σκοπό ύπαρξης τους . Ο σκοπός της ύπαρξης τους είναι κατά κύριο λόγο για να αναβαθμιστεί ένα παραδοσιακό τζάκι σε ενεργειακό . Βέβαια μια κασέτα τζακιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτόνομα (συνήθως με μια βάση στήριξης) χωρίς την τοποθέτηση της σε προϋπάρχον χώρο παραδοσιακού τζακιού. Όλα αυτά γίνονται για καλύτερη θέρμανση των χώρων φυσικά και συνήθως σε οικονομικότερες τιμές.
Άλλο βασικό κριτήριο είναι η εύκολη προσαρμογή τους στον χώρο του παραδοσιακού τζακιού χωρίς περιττά γκρεμίσματα. Σε πολλές περιπτώσεις ο κάτοχος του παραδοσιακού τζακιού έχει δαπανήσει πολλά χρήματα για την επένδυση του και δεν θέλει να την χαλάσει. Η ενεργειακή κασέτα εξυπηρετεί και αυτό τον σκοπό.

Riga 49

Τι κάνει μια κασέτα ενεργειακή

Μια κασέτα τζακιού χαρακτηρίζεται ως ενεργειακό προϊόν θέρμανσης όταν πληρεί κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά έχουν να κάνουν με παράγοντες όπως:

  1. Υψηλή απόδοση: Κατα μέσο όρο γύρω στο 80%
  2. Υψηλή Ενεργειακή Κλάση: Συνήθως Α ή Α+
  3. Χαμηλή κατανάλωση ξύλων: Χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με το παραδοσιακό λόγω της υψηλότερης απόδοσης της
  4. Υψηλότερη ασφάλεια: Με βάση την κατασκευή της και τα υλικά της
  5. Υψηλή ισχύς και σε αρκετές περιπτώσεις προώθηση του αέρα με βεντιλατέρ
  6. Μικρό σχετικά μέγεθος για να χωράνε στους χώρους των παραδοσιακών τζακιών.

Αριστερά ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι η Riga 49 της Edilkamin.
Τηρεί όλους τους προαναφερόμενους παράγοντες καθώς ισχύει:

  1. Υψηλή απόδοση (%): 89,5%
  2. Υψηλή Ενεργειακή Κλάση: Α+
  3. Χαμηλή κατανάλωση ξύλων: 2.3 (kg/h)
  4. Υψηλή ισχύς: 9.6 (kW)
  5. Μικρό σχετικά μέγεθος: 71 x 45 x 49 cm


Για σύγκριση της κασέτας με ενεργειακό τζάκι μπορείτε να διαβάσετε και το άρθρο μας εδώ.

Πως επιτυγχάνονται τα απαραίτητα κριτήρια μιας ενεργειακής κασέτας

Φυσικά για να πετύχουμε τα υψηλά στάνταρ κριτήρια που χρειάζεται μια ενεργειακή κασέτα τζακιού πρέπει να είναι και σωστή κατασκευαστικά.

Συγκεντρωτικά όσο αφορά την απόδοση και την ενεργειακή κλάση (Έννοιες που συσχετίζονται) αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση διάφορων κατασκευαστικών τεχνικών και ιδιαιτεροτήτων. Αυτές οι ιδιαιτερότητες περιλαμβάνουν:

  • Διπλά θερμομονωμένα τοιχώματα για την διατήρηση της θερμοκρασίας. Τα τοιχώματα αυτά είναι κατασκευασμένα από πυρίμαχα υλικά αντοχής σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Χρήση βεντιλατέρ για την καλύτερη προώθηση του ζεστού αέρα στον περιβάλλοντα χώρο. Φυσικά αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό όλων των κασετών (κάποιες κασέτες αφήνουν τον αέρα στον περιβάλοντα χώρο με φυσική ροή).
  • Απόλυτη διασφάλιση στην κλειστότητα της φωτιάς. Με τα συμπαγή τοιχώματα, πυρίμαχα τζάμια και πόρτα που σφραγίζει ερμητικά κλειστά.
  • Δευτερογενή καύση καπναερίων. Τα καπναέρια καίγονται με δευτερεύουσα φλόγα πριν την είσοδο τους στον καπνοσυλλέκτη. Αυτό χαρίζει ένα εντυπωσιακό θέαμα διπλής φλόγας και αυξάνει την απόδοση.
  • Ρύθμιση της θερμοκρασίας και του καπνού μέσω ρυθμιστή θερμοκρασίας-τάμπερ. Σε περίπτωση που θέλουμε να προσαρμόσουμε την θερμοκρασία στα δικά μας δεδομένα μπορούμε να το επιτύγχουμε αυτό μέσω αυτού του τρόπου. Προφανώς κάτι που δεν είναι διαθέσιμο σε καμία περίπτωση σε ένα παραδοσιακό τζάκι. Η προσαρμογή αυτή γίνεται από την ρύθμιση που κάνει στην φωτιά μέσω του οξυγόνου που της παρέχει. Περισσότερο οξυγόνο = Μεγαλύτερη θερμοκρασία και μεγαλύτερη κατανάλωση, λιγότερο οξυγόνο = Μικρότερη θερμοκρασία και μικρότερη κατανάλωση.
  • Χρήση αεραγωγών για θέρμανση σε παρακείμενους χώρους. Με την χρήση αεραγωγών μπορούμε να ζεστάνουμε και διπλανά δωμάτια από το δωμάτιο που βρίσκεται η κασέτα, χωρίς να έχει λειτουργία καλοριφέρ και σώματα.
Ενεργειακή κασέτα τζακιού Ecostar

Η υψηλή ασφάλεια σε σχέση με το παραδοσιακό τζάκι

Η ασφάλεια μεγιστοποιείται λόγω της κλειστότητας του συστήματος. Έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει κάποια σπίθα στον περιβάλλοντα χώρο. Με την ίδια λογική δεν υπάρχει ζήτημα εισαγωγής καταλοίπων καύσης στην κατοικία σας. Αυτό ισχύει καθώς ο αέρας της καύσης και ο αέρας που εισέρχεται στον χώρο μας είναι ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλο. Το τάμπερ που διαθέτει στην έξοδο των καυσαερίων δεν επιτρέπει την αντίστροφη πορεία των καυσαερίων. Αυτό μας εξασφαλίζει ασφάλεια ακόμα και σε περιπτώσεις δημιουργίας υποπίεσης.

Συνοπτικά δηλαδή η κασέτα τζακιού είναι πλήρως ασφαλισμένη από το να προκαλέσει φωτιά στον περιβάλλοντα χώρο ή διαρροή καπναερίων αν γίνεται σωστή χρήση της.

Ευκολία στην τοποθέτηση

Ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της είναι η ευκολία στην τοποθέτηση που προσφέρει. Αυτή η ευκολία προκύπτει από το μικρό της σχήμα το οποίο είναι στα μέτρα ή σχεδόν στα μέτρα για να γίνει εισαγωγή της στον χώρο του ανοικτού παραδοσιακού τζακιού.

Με αυτό τον τρόπο (δηλαδή της άψογης εφαρμογής της στο ανοιχτό τζάκι) πετυχαίνουμε την αναβάθμιση του παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό με καθόλου ή ελάχιστα γκρεμίσματα και ζημιές στην προϋπάρχουσα επένδυση. Ιδιαίτερα σημαντικό θετικό για την ενεργειακή κασέτα τζακιού η διατήρηση και ενίσχυση της αισθητικής του χώρου.

Προστασία του περιβάλλοντος

Η ενεργειακή καύση που προσφέρει φυσικά συνεισφέρει και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Αυτό είναι φυσικό επακόλουθο μερικών παραμέτρων:

  • Δευτερογενής καύση καπναερίων: Η δευτερογενής καύση καπναερίων, αυξάνει την απόδοση και την προστασία του περιβάλλοντος. Την λειτουργία της δευτερογενής καύσης την εξηγήσαμε παραπάνω.
  • Μείωση της κατανάλωσης των ξύλων: Η προστασία του περιβάλλοντος προέρχεται φυσικά και από την μείωση της κατανάλωσης των ξύλων. Χαρακτηριστικά ένα τζάκι ανοιχτού θαλάμου έχει μια μέση κατανάλωση της τάξεως των 7-9 Kg/hr ενώ μια κασέτα τζακιού καταναλώνει κατά μέσο όρο 2-4 Kg/hr. Αυτό όπως μπορεί να καταλάβει κάποιος βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς μειώνονται τα ξύλα που χρειάζονται να κοπούν.
  • Η χρήση ξύλου ως καύσιμο θέρμανσης: Η ίδια η καύση του ξύλου είναι και η καλύτερη για την προστασία του περιβάλλοντος. Σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα θέρμανσης το ξύλο είναι και το πιο οικολογικό. Αυτό γίνεται καθώς έχει την πιο καθαρή καύση, αυτό σημαίνει πως όσο διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα τόσο είχε απορροφήσει το ξύλο και πριν κοπεί. Αυτό βοηθάει στην διατήρηση της ουδετερότητας της καύσης άρα και του περιβάλλοντος (πχ η καύση πετρελαίου απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα πολλαπλάσιους ρύπους).

Επίλογος

Τελειώνοντας συνοπτικά η ενεργειακή κασέτα τζακιού είναι ένας εύκολος και ιδιαίτερα συμφέρον τρόπος αναβάθμισης του παραδοσιακού τζακιού σας. Φυσικά όπως προαναφέραμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αυτόνομος τρόπος θέρμανσης χωρίς την προσαρμογή της σε χώρο παραδοσιακού τζακιού. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο να είναι όντως ένα πιστοποιημένο ενεργειακό προϊόν. Πολλές φορές πελάτες έχουν επικοινωνήσει με την εταιρεία μας κάνοντας σύγκριση κάποιας κασέτας μας με μια πολύ φθηνότερη σχετικά ανώνυμη κασέτα. Εν τέλει με προσεκτικότερη έρευνα σχετικά με την “ευκαιρία” που τους παρουσιάστηκε καταλαβαίνουν πως υπάρχει κάποια παραπλάνηση σε αυτό που τους υπόσχονται και καταλήγουν στο να προμηθευτούν την κασέτα τους από την ΔΕΛΗΣ Α.Ε. Με αυτά τα περιστατικά καταλαβαίνει κάποιος πως “ότι λάμπει δεν είναι χρυσός”! Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας: Το λάθος με τα ενεργειακά συστήματα θέρμανσης.

Η εταιρία ΔΕΛΗΣ Α.Ε. προτείνει , συνεργάζεται και προωθεί μόνο πιστοποιημένα ευρωπαϊκά προϊόντα τα οποία ακολουθούνται από έγγραφες πιστοποιήσεις. Για να ζεσταίνεστε και να κοιμάστε ήσυχοι. Διαθέτουμε τα πάντα για εσάς. Ζεσταίνουμε τα όνειρά σας, τα κάνουμε πραγματικότητα. Σας περιμένουμε!!

DELIS WEB

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 217 000 9300 , 694 6211 061

Email: delistzakia@gmail.com

Site: energeiakatzakia.gr

Χρήσιμα άρθρα

Ενεργειακές σόμπες: Τι να προσέξετε

Εγκατάσταση τζακιού και μαρμάρινη επένδυση

Η διαχρονικότητα του ξύλου ως καύσιμη ύλη