Χρήσιμες Συμβουλες

Τα dont’s των ενεργειακών τζακιών

health-and-safety-manual-fireplace

Ο κάθε αγοραστής ενός ενεργειακού τζακιού θέλει το προϊόν που αγόρασε να είναι αποδοτικό και να μακροημερεύσει. Άλλωστε τι πιο λογικό σε μια τόσο σημαντική επένδυση που έκανε κάποιος στο σπίτι του, από το να θέλει να αποδώσει και εν τέλει να κάνει και απόσβεση με την εξοικονόμηση της επένδυσης του.
Πολλές φορές όμως εμείς οι ίδιοι άθελα μας και μην γνωρίζοντας σαμποτάρουμε όλο αυτό το εγχείρημα. Γι’αυτό σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε ποια είναι τα dont’s των ενεργειακών τζακιών.

H λογική πίσω από τα dont’s των ενεργειακών τζακιών

Η λογική που κρύβεται πίσω από τις πράξεις, που δεν πρέπει να κάνουμε στα ενεργειακά μας τζάκια συσχετίζεται με την λογική, που αντιμετωπίζουμε τις μηχανές.
Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό λύνεται με την απλή λογική και χωρίς να χρειάζεται να διαθέτουμε ειδικές γνώσεις. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που η απλή λογική δεν φτάνει.
Σαν παράδειγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητο μας. Δεν θα ρίχναμε ποτέ στο αυτοκίνητο μας νερό αντί για βενζίνη και θα περιμέναμε να πάει καλά αυτό. Ούτε θα ρίχναμε ποτέ στον φούρνο μας νερό μετά το μαγείρεμα για να μειώσουμε την θερμοκρασία.

Οι απαγορευμένες πράξεις για τα ενεργειακά τζάκια

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε την λίστα με τα dont’s των ενεργειακών τζακιών:

  1. Δεν χρησιμοποιούμε εύφλεκτα υλικά όπως για παράδειγμα βενζίνη, οινόπνευμα και πετρέλαιο.
  2. Δεν χρησιμοποιούμε υγρά καύσιμα για να ανάψουμε ή να ανανεώσουμε τη θράκα γιατί είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα.
  3. Δεν χρησιμοποιούμε τίποτε άλλο ως καύσιμο εκτός από ξύλο!
  4. Δεν καίμε βαμμένα ξύλα και πλαστικά. Η καύση τέτοιων υλικών προκαλεί προβλήματα στην υγεία μας αλλά και στο περιβάλλον.
  5. Δεν καίμε χαρτιά για την συντήρηση της φωτιάς αλλά μόνο ως προσάναμμα.
  6. Δεν χρησιμοποιούμε ξύλα βρεγμένα ή με υγρασία που ρίχνουν την απόδοση.
  7. Δεν χρησιμοποιούμε ρητινώδη ξύλα π.χ. έλατο γιατί δημιουργούν λεκέδες από πίσσα.
  8. Δεν σβήνουμε ποτέ με νερό τη φωτιά στο εσωτερικό της εστίας.
  9. Κατά την διάρκεια της καύσης των ξύλων και ενώ η πόρτα παραμένει ανοιχτή το κλαπέτο δεν πρέπει να είναι κλειστό. Πρέπει να είναι τραβηγμένο προς τα έξω.
  10. Δεν πλησιάζουμε στην εστία μας έπιπλα, ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο θα μπορούσε να θεωρηθεί εύφλεκτο. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την απουσία μας από το σπίτι ή την νύχτα όταν κοιμόμαστε να είναι όλα ασφαλισμένα. Όλα τα εύφλεκτα υλικά (κουρτίνες, υφάσματα, ξύλινα έπιπλα) θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας, τουλάχιστον ενός μέτρου, από το τζάκι μας.
  11. Αποφεύγουμε να ψήνουμε κρέατα, ψάρια κλπ. στο ενεργειακό τζάκι, γιατί μυρίζει ο χώρος από την τσίκνα των κρεάτων και είναι μια δύσκολη μυρωδιά για να φύγει από τον χώρο.

Επίλογος

Να συμβουλεύεστε πάντα τον κατασκευαστή και τον προμηθευτή σας. Η εταιρεία ΔΕΛΗΣ Α.Ε. με τεράστια εμπειρία στα συστήματα θέρμανσης, μπορεί να σας καθοδηγήσει σε ό,τι σας προβληματίζει σχετικά με τις ενεργειακές εστίες.

Χρήσιμα άρθρα:

Εξουσιοδοτημένο service και εγκατάσταση στην Ελλάδα
Top 10 κορυφαία προϊόντα θέρμανσης EdilKamin
Προαγορά: Εξοικονόμηση στη θέρμανση