Χρήσιμες Συμβουλες

Συντήρηση και καθαρισμός για ενεργειακό τζάκι εύκολα και γρήγορα

katharismos-tzakiou

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το πως γίνεται συντήρηση και καθαρισμός για ενεργειακό τζάκι εύκολα και γρήγορα. Φυσικά όλες οι συμβουλές που θα ακολουθήσουν προάγουν το να γίνονται οι διαδικασίες με τον τρόπο που προβλέπεται καθώς και με μέγιστη ασφάλεια. Απώτερος στόχος αυτών των οδηγιών είναι να επεκτείνουν την ζωή του ενεργειακού τζακιού σας επ’άπειρον. Πάμε να δούμε τι προβλέπεται για να μακροημερεύσει το τζάκι σας!

Καθαρισμός εστίας

Αρχικά πρέπει να τονίσουμε πως τα τζάκια είναι κατασκευασμένα να περιορίζουν στο ελάχιστο τα έξοδα συντήρησης, με την προϋπόθεση πως δεν αμελούμε τους απλούς κανόνες καθαριότητας και συντήρησης τους.

Καθημερινά: Καθαρίζουμε το εσωτερικό της εστίας από τη στάχτη αφήνοντας ένα μικρό στρώμα περίπου 2 εκατοστών πάνω στο βερμικουλίτη.

Προειδοποίηση ασφαλείας!
Βεβαιωνόμαστε, πριν ξεκινήσουμε τον καθαρισμό της εστίας πως η εστία είναι σβηστή και κρύα. Φυσικά το ίδιο βεβαιωνόμαστε και για την στάχτη για να αποφύγουμε πιθανά ατυχήματα.

Σας προτείνουμε το Δοχείο απορρόφησης στάχτης με μοτέρ για τζάκια και σόμπες για να καθαρίζετε εύκολα και γρήγορα τη στάχτη.

Εβδομαδιαία: Καθαρίζουμε το θάλαμο από τις επικαθήσεις.

doxeio_staxtis-700x480
Δοχείο απορρόφησης στάχτης

Συντήρηση και καθαρισμός για ενεργειακό τζάκι: Καθαρισμός κεραμικού κρυστάλλου

Επίσης και κατά τον καθαρισμό του κεραμικού κρυστάλλου προσέχουμε η εστία και το κρύσταλλο να είναι κρύα.

Αρχικά ανοίγουμε την πόρτα με το ειδικό κλειδάκι που περιέχεται στη συσκευασία του ενεργειακού τζακιού. Φυσικά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πιστοποιημένα από τον κατασκευαστή καθαριστικά. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά που θα χαράξουν ή θα φθείρουν το κρύσταλλο.

Ένα καθαριστικό κεραμικών τζαμιών που προτείνεται από πολλούς κατασκευαστές είναι το Glasskamin. Το πιστοποιημένο καθαριστικό κεραμικών τζαμιών της EdilKamin Glasskamin μπορεί να καθαρίσει το κεραμικό τζάμι στο τζάκι ή την σόμπα σας χωρίς να ανησυχείτε πως θα φθείρετε τον κρύσταλλο.

glasskamin-700x480
Καθαριστικό κεραμικών τζαμιών Glasskamin

Ένα εύκολο, πρακτικό και ανέξοδο τιπ για καθαρισμό του κεραμικού κρυστάλλου είναι να χρησιμοποιήσετε τη στάχτη της εστίας. Ακουμπήστε ένα βρεγμένο βετέξ στη στάχτη και καθαρίστε το κεραμικό κρύσταλλο. Επιλέγοντας αυτό τον τρόπο καθαρισμού πρέπει να είστε προσεκτικοί να μην κολλήσει στάχτη στο τελείωμα της πόρτας. Για να αποφύγετε να κολλήσει η στάχτη σκουπίστε μια φορά στο τέλος με μαλακό πανί.

Συντήρηση και καθαρισμός για ενεργειακό τζάκι: Καθαρισμός καμινάδας

Ίσως και το πιο σημαντικό που πρέπει να καθαριστεί σε ένα ενεργειακό τζάκι.
Το ελάχιστο του καθαρισμού μιας καμινάδας είναι να καθαρίζεται μια φορά τον χρόνο.

Αυτός ο καθαρισμός έχει 2 στόχους:

  1. Αποφεύγουμε τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
  2. Πετυχαίνουμε την καλύτερη λειτουργία και απόδοση του τζακιού μας.

Γενικές Συμβουλές

Οι κατασκευαστές προτείνουν οι βαθμοί καύσης των εστιών να κυμαίνονται μεταξύ 65° C και 120° C. Με αυτές τις διαδικασίες πετυχαίνουμε τον αυτοκαθαρισμό του βερμικουλίτη και αποφεύγουμε το μαύρισμα του κρυστάλλου.

Στην ουσία μια ενεργειακή εστία είναι και αυτή μια συσκευή. Και όπως κάθε άλλη συσκευή πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Για τη σωστή συντήρηση της εστίας, της καμινάδας και γενικότερα για το σύνολο της κατασκευής ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Δεν καίμε στο μέγιστο για πολλές συνεχόμενες ώρες την εστία.
  • Δεν προσπαθούμε να θερμάνουμε μεγαλύτερους χώρους από αυτούς που μπορεί να καλύψει η εστία μας. Για να αποφύγουμε αυτό μπορούμε να αποκλείσουμε τους λιγότερο συχνά χρησιμοποιούμενους χώρους (τουαλέτα, μπάνιο) κλείνοντας την πόρτα τους. Φυσικά ο αποκλεισμός είναι καλή συμβουλή μόνο όταν το σπίτι μας είναι παραπάνω τετραγωνικά από την κάλυψη της ενεργειακής εστίας.
  • Διαβάζουμε και ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες χρήσης που συνοδεύουν την ενεργειακή εστία.
  • Για οποιοδήποτε πρόβλημα απευθυνόμαστε σε έναν πιστοποιημένο ειδικό.

Η πρόταση μας

Η εταιρεία ΔΕΛΗΣ Α.Ε. βρίσκεται κοντά σας για την επίλυση όλων σας των αποριών. Με επαγγελματική υπευθυνότητα σας παρέχουμε λύσεις, τεχνικές συμβουλές και χρήσιμες προτάσεις. 
Τηλεφωνήστε μας τώρα στο κινητό 694 6211 061
ή στο σταθερό 2710 222071
Εναλλακτικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail: delis_sa@hotmail.gr

Χρήσιμα άρθρα:

Τα dont’s των ενεργειακών τζακιών
Σημαντικότητα της καμινάδας στα συστήματα θέρμανσης
Εξουσιοδοτημένο service και εγκατάσταση στην Ελλάδα