Χρήσιμες Συμβουλες

5-λόγοι αναβάθμισης απλού τζακιού σε ενεργειακό

Ενεργειακό-Παραδοσιακό-Τζάκι

Τα παραδοσιακά τζάκια ήταν ο πυλώνας της θέρμανσης ενός σπιτιού. Όμως με το πέρασμα των χρόνων και με την εξέλιξη των τεχνολογικών μέσων υπήρξε ανάπτυξη και των μέσων θέρμανσης. Αρκετά σπίτια στην χώρα μας από την κατασκευή τους προέβλεψαν το ενδεχόμενο θέρμανσης με την χρήση ξύλου και τους τοποθετήθηκαν τζάκια. Τα τζάκια αυτά είναι τα κλασικά παραδοσιακά τζάκια που όλοι γνωρίζουμε. Όμως γιατί να συμβιβαζόμαστε με ένα μέσο θέρμανσης παρωχημένο και χωρίς απόδοση? Ένα μέσο ξεπερασμένο πλέον κατά σχεδόν μια χιλιετία (Πρώτη καταγεγραμμένη κατασκευή τζακιού το 1066 μ.Χ.). Παρακάτω θα παρουσιάσουμε ποιοί είναι 5-λόγοι αναβάθμισης απλού τζακιού σε ενεργειακό.

5-λόγοι αναβάθμισης απλού τζακιού σε ενεργειακό: Εξοικονόμηση ενέργειας και αύξηση της απόδοσης

Οι 5-λόγοι αναβάθμισης απλού τζακιού σε ενεργειακό δεν θα μπορούσαν να ξεκινούσαν διαφορετικά από την σημαντικότερη αλλαγή για τους περισσότερους. Η αλήθεια είναι πως παρ’όλο που το ξύλο είναι ανέκαθεν το πιο οικονομικό μέσο, έχει πλέον υποστεί και αυτό μεγάλη αύξηση στην τιμή του. Άρα είναι σημαντικό να κάνουμε την καύση του όσο το δυνατό αποδοτικότερη γίνεται. Αυτό γίνεται άμεσα με την μετατροπή ενός παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό με την χρήση μιας ενεργειακής κασέτας. Μια ενεργειακή κασέτα μετατρέπει εύκολα και γρήγορα ένα παραδοσιακό τζάκια σε ενεργειακό.

Ecostar

Αύξηση απόδοσης και εξοικονόμηση ενέργειας με ενεργειακή κασέτα

Ο κυριότερος λόγος που τα παραδοσιακά τζάκια χάνουν σημαντική ποσότητα θερμότητας είναι η καμινάδα. Αντιθέτως ένα ενεργειακό τζάκι λόγω του ελέγχου του αέρα της καμινάδας εκμεταλλεύεται στο έπακρο την παραγόμενη θερμότητα.

Άλλα τέτοιου τύπου πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι:

 1. Μονωμένη κατασκευή: Η κατασκευή τους είναι μεν θερμοαγώγιμη αλλά ταυτόχρονα και μονωμένη από εξωτερικούς παράγοντες από τους οποίους θα μπορούσαμε να έχουμε απώλεια της θερμότητας.
 2. Τριτογενής καύση αερίων: Με το να μην αποβάλλονται άμεσα τα αέρια της καύσης ανεβάζουμε ακόμα περισσότερο την απόδοση του συστήματος. Συγκεκριμένα αυτά τα αέρια έχουν θερμότητα την οποία κρατώντας τα όσο περισσότερο στο εσωτερικό του τζακιού. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικές διαδρομές καπναερίων που κρατάνε περισσότερο τα αέρια στο εσωτερικό.
 3. Μέσα προώθησης της θερμότητας: Διαθέτουν μέσα που προωθούν καλύτερα την θερμότητα στον χώρο. Τέτοια μέσα είναι τα βεντιλατέρ, ειδικές σωληνώσεις για προώθηση, αεραγωγούς κλπ.

Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που βοηθούν στην καλύτερη θερμαντική απόδοση της μετατροπής ενός παραδοσιακού τζακιού σε παραδοσιακό. Αυτό φυσικά βοηθάει και στην εξοικονόμηση ξύλων. Για να γινει πιο σωστή σύγκριση καλό είναι να κάνουμε μια σύγκριση της απόδοσης ενός παραδοσιακού με ένα ενεργειακό τζάκι. Ένα παραδοσιακό τζάκι έχει απόδοση της τάξης του 10%, αντιθέτως ένα ενεργειακό έχει απόδοση 70%-85%. Από αυτό καταλαβαίνουμε πως για να παράξει ένα παραδοσιακό αναλογικά την ίδια θέρμανση με ένα ενεργειακό θα χρειαστεί πολύ περισσότερα ξύλα. Σε ένα ρεαλιστικό σενάριο ένα παραδοσιακό τζάκι δεν μπορεί να πιάσει σε καμία περίπτωση την θέρμανση ενός ενεργειακού τζακιού.

5-λόγοι αναβάθμισης απλού τζακιού σε ενεργειακό: Βελτιωμένη ασφάλεια

Για να είναι πλήρεις οι 5-λόγοι αναβάθμισης απλού τζακιού σε ενεργειακό ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε και στην ασφάλεια που παρέχουν. Η αλήθεια είναι πως το παραδοσιακό τζάκι έχει έναν αρκετά μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας. Ο λόγος για αυτό είναι πολύ απλός. Μιλάμε για ένα ανοιχτό σύστημα χωρίς σχεδόν κανένα μέτρο ελέγxου της καύσης. Αυτό στην ουσία σημαίνει πως για να μην υπάρχει κάποιος κίνδυνος πρέπει κάποιος να επιμελείται διαρκώς της καύσης των ξύλων.

Τα ενεργειακά τζάκια αντιθέτως προσφέρουν απόλυτη ασφάλεια με την σωστή χρήση. Παρέχουν ρύθμιση της φλόγας με τον έλεγχο του οξυγόνου που παρέχεται στον χώρο καύσης. Περισσότερο οξυγόνο για να έχουμε πιο έντονη καύση και λιγότερο οξυγόνο για να έχουμε πιο χαμηλή καύση. Επίσης με τα συστήματα διαχείρισης των καυσαερίων που διαθέτουν τα ενεργειακά δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής τους έξω από τον χώρο καύσης. Με την σωστή αυτή διαχείριση των αερίων αποφεύγουμε και την συσσώρευση τέφρας που προκαλεί βλάβη στον τρόπο λειτουργίας του τζακιού μας.

Παράδειγμα καμινάδας παραδοσιακού τζακιού που έπιασε φωτιά λόγω συσσωρευμένης τέφρας

Για να τα συνοψίσουμε ένα ενεργειακό τζάκι με τα μέτρα ασφαλείας που παρέχει είναι μακράν πιο ασφαλές από ένα παραδοσιακό. Ένα παραδοσιακό τζάκι για να θεωρηθεί επαρκώς ασφαλές (και πάλι όχι 100% ασφαλές) πρέπει κάποιος διαρκώς να διαχειρίζεται την καύση της φωτιάς που κάνει.

Μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Σημαντικός λόγος να γίνει αναβάθμιση είναι και για την βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος συνολικά. Ένα παραδοσιακό τζάκι λόγω της ατελής καύσης που κάνει εκπέμπει επιβλαβείς ρύπους στην ατμόσφαιρα. Αυτό φυσικά συμβάλλει στην ατμοσφαιρική ρύπανση και προφανώς και στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Αντιθέτως τα ενεργειακά αποδοτικά τζάκια χρησιμοποιούν ολοκληρωμένες τεχνικές καύσης του ξύλου. Αυτό οδηγεί στην τέλεια καύση του ξύλου και άρα σε κατά πολύ μειωμένες εκπομπές. Με αυτό τον τρόπο το περιβάλλον επιβαρύνεται ελάχιστα σε σχέση με το παραδοσιακό.

Ευκολία και αυτοματοποίηση

Τα ενεργειακά τζάκια προσφέρουν και πολλές ευκολίες και αυτοματισμούς σε σχέση με τα παραδοσιακά που δεν παρέχουν τίποτα από τα δύο.
Αυτά κατά το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούν την διαχείριση της έντασης της καύσης και της φλόγας. Παραδείγματα τέτοιων μηχανισμών είναι:

 • Αυτόματη ρύθμιση της φλόγας ανάλογα με την θερμοκρασία του τζακιού με χρήση θερμοστάτη.
 • Σύστημα αυτόματης τροφοδοσίας ξύλων.
 • Αυτόματο άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτας. Επίσης η πόρτα γενικότερα συνεισφέρει και στην ασφάλεια των ενεργειακών τζακιών καθώς σφραγίζει πλήρως την φωτιά. Το άνοιγμα τους είναι συνήθως κανονικά ανοιγόμενο ή με συρόμενο τρόπο.
 • Σύστημα αεροκουρτίνας για να μην κατακάθεται κάπνα στο τζάμι του τζακιού.
 • Αυτόματο άνοιγμα και κλείσιμο των βεντιλατέρ ανάλογα με τις ανάγκες μας. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μην θέλουμε να προωθήσουμε ζεστό αέρα με βεντιλατέρ, αλλά με φυσική ροή.
 • Σε περίπτωση που μιλάμε για τζάκι-καλοριφέρ ή και κασέτα-καλοριφέρ, μπορούν να παρέχουν και ζεστό νερό χρήσης (ΖΝΧ).

Αυτές είναι μερικές από τις ευκολίες-αυτοματισμούς που παρέχονται στα ενεργειακά τζάκια. Αντιθέτως τίποτα από αυτά δεν παρέχεται σε ένα παραδοσιακό τζάκι.
Κάποιος θα μπορούσε να παρομοιάσει από αυτή την άποψη ένα παραδοσιακό τζάκι ως χώρο αποθήκευσης των ξύλων με πρόσθετη την λειτουργικότητα της καύσης.

Ευκολία στην διαμόρφωση της αισθητικής του χώρου

Τελειώνοντας την θεματική 5-λόγοι αναβάθμισης απλού τζακιού σε ενεργειακό έμφαση πρέπει να δοθεί και στο αισθητικό κομμάτι ενός τζακιού. Τα παραδοσιακά τζάκια αν και προσθέτουν στην αισθητική του χώρου είναι μονοδιάστατα στο τι μπορούν να αναδείξουν. Το μόνο look που υποστηρίζουν είναι το παραδοσιακό-κλασικό. Αντιθέτως στα μοντέρνα ενεργειακά μέσα καύσης υπάρχουν πολλά διαφορετικά design που μπορούμε να επιλέξουμε.

Για παράδειγμα:

 • Μοντέρνο Design με σύγχρονο σχεδιασμό και χρώματα.
 • Φιουτουριστικό Design με έντονα χρώματα και προχωρημένο σχεδιασμό.
 • Κλασικό-Παραδοσιακό Design με ρουστίκ χρώματα και παραδοσιακές γραμμές.

Ακολουθούν παραδείγματα των παραπάνω Design:

Επίλογος

Το συμπέρασμα είναι πως η αναβάθμιση ενός παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό συμφέρει από όλες τις απόψεις.
Αρα η πρόταση μας είναι να προβείτε σε αυτή την αναβάθμιση για να επωφεληθείτε από τα οφέλη που παρέχουν άμεσα.

DELIS WEB

Με βάση όλα τα παραπάνω που αναφέραμε προμηθευτείτε από την ΔΕΛΗΣ Α.Ε. το τζάκι στις καλύτερες τιμές της αγοράς!Επίσης προσφέρουμε υπηρεσίες τοποθέτησης, συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης.

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 217 000 9300 , 694 6211 061

Email: delistzakia@gmail.com

Site: energeiakatzakia.gr