Χρήσιμες Συμβουλες

Εξοικονόμηση με ενεργειακό σύστημα θέρμανσης

eksoikonomhsh-energeiako-systhma-thermanshs

Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης όλα φαντάζουν πιο δύσκολα. Τα πάντα έχουν αυξηθεί από οικονομικής απόψεως σε μεγάλο βαθμό. Γενικότερα έχει αλλάξει η οικονομική μας πραγματικότητα σε σχέση με πριν 10-15 χρόνια.
Ένας από τους σημαντικότερους τομείς που έχουν επηρεαστεί είναι η θέρμανση. Το κόστος όλων των καύσιμων υλών έχουν αυξηθεί σε τεράστιο βαθμό. Για αυτό τον λόγο κάπως πρέπει να καλύψουμε τη χασούρα λόγω των αυξήσεων. Εδώ θα μάθετε πως μπορείτε να κάνετε εξοικονόμηση με ενεργειακό σύστημα θέρμανσης.

Εξοικονόμηση με ενεργειακό σύστημα θέρμανσης

Καταρχήν καλό είναι να διευκρινίσουμε πως ένα ενεργειακό μέσο θέρμανσης από μόνο του δεν αρκεί. Τεράστιο ρόλο παίζει η χρήση και η διαχείριση που του κάνουμε. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως ένα ενεργειακό σύστημα δεν μας κάνει από μόνο του οικονομία. Για παράδειγμα ένα ενεργειακό τζάκι ακόμα και στη χειρότερη δυνατή χρήση του και διαχείριση του θα είναι κλάσεις ανώτερο από ένα παραδοσιακό τζάκι όσο καλή χρήση και να κάνουμε στο παραδοσιακό.

Αρχικά αυτό που πρέπει να γίνει σαφές σε όλους είναι πως η “ονομαστική” οικονομία-κατανάλωση που πιστοποιεί μια εταιρεία κατασκεύης τέτοιων συστημάτων είναι μόνο η “κορυφή του παγόβουνου“. Η πραγματική και ουσιώδη διαφορά μπορεί να γίνει από εμάς και μόνο εμάς μέσω της χρήσης που κάνουμε σε αυτά τα συστήματα.
Για λόγους ευκολίας θα παρομοιάσουμε το ενεργειακό σύστημα με ένα αυτοκίνητο. Η κατανάλωση που κάνει το αυτοκίνητο μας εξαρτάται κατά 90% από τον τρόπο που οδηγούμε.

Οι απαραίτητες πιστοποιήσεις αυτών των συστημάτων

Σημαντικό είναι ένα τέτοιο προϊον να συνοδεύεται από έγγραφα που να παρέχουν πιστοποιήσεις:

  • Ότι ελέχθηκε από τον αντίστοιχο αρμόδιο φορέα, για την καταλληλότητα χρήσης (το γνωστό σε όλους μας CE).
  • Ότι πιστοποιείται πως όλα τα έγγραφα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες του.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που προϊόντα διαθέτουν ψευδείς πιστοποιήσεις. Η ποιότητα τους καθώς και τα χαρακτηριστικά τους είναι κατά πολύ κάτω των πιστοποιήσεων που “υποτίθεται” πως διαθέτουν.

Άρα λοιπόν το πρώτο βήμα είναι η αγορά ενός τέτοιου ενεργειακού συστήματος που διαθέτει αξιόπιστες και αντικειμενικές πιστοποιήσεις.

Το δεύτερο βήμα αφορά τη χρήση την οποία θα κάνουμε στο ενεργειακό μας σύστημα. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι είναι μεγάλης σημασίας να αφομοιώσουμε το εγχειρίδιο χρήσης του προϊόντος αυτού ώστε να ξέρουμε τη σωστή λειτουργία του.
Είναι κανόνας πως όσο το τζάκι, η σόμπα, η κασέτα τζακιού ή οποιοδήποτε άλλο ενεργειακό σύστημα θέρμανσης δουλεύει σωστά η οικονομία στην καύσιμη ύλη αυξάνεται.
Ακόμα υπάρχουν κάποιες συμβουλές για την επίτευξη ακόμα μεγαλύτερη οικονομίας στα ενεργειακά μέσα θέρμανσης.

Το πέλλετ

Όσο αφορά τα συστήματα θέρμανσης που χρησιμοποιούν πέλλετ τα πράγματα είναι σχετικά απλοποιημένα.
Τα ενεργειακά συστήματα πέλλετ λειτουργούν με αυτοματοποιημένους ρυθμούς. Τα ενεργειακά συστήματα πέλλετ στο σύνολο τους είναι προγραμματιζόμενα, άρα ο σωστός προγραμματισμός τους πετυχαίνει και τον καλύτερο συντελεστή απόδοσης-οικονομίας. Άρα το σωστό σε μια τέτοια περίπτωση είναι να εμπιστευτείτε τον προγραμματισμό του σε έναν ειδικό.

Ενεργειακή Σόμπα Καλοριφέρ Flamma 14 EdilKamin

Το ξύλο

Αρκετά διαφορετικά είναι τα πράγματα όσο αφορά το ξύλο ως καύσιμη ύλη. Τα συστήματα αυτά δεν μπορούν να προγραμματιστούν για αυτοματοποιημένη καύση και ανατροφοδότηση και χρειάζονται λιγότερο συχνή επίβλεψη.

Όσο αφορά την οικονομία η ελεγχόμενη καύση που προσφέρουν αυτά τα ενεργειακά μέσα (ενεργειακό τζάκι, ενεργειακή κασέτα τζακιού, ενεργειακή σόμπα ξύλου) σε κλειστή εστία τα κάνει τόσο αποδοτικά. Μπορούμε να πετύχουμε μέχρι και 80% εξοικονόμηση στην κατανάλωση ξύλου σε σχέση με τα παλιά παραδοσιακά τζάκια.

Εξοικονόμηση μέσω των ρυθμίσεων σε αυτά τα ενεργειακά συστήματα μπορούμε να κάνουμε μέσω ρύθμισης της παροχής του αέρα τους. Μπορούμε να κόβουμε τον αέρα για πιο αργή καύση ή να τον ενισχύουμε για ταχύτερη και πιο δυνατή.
Εξαρτήματα όπως η αυτόματη ρύθμιση κάνουν πλέον αυτοματοποιημένα αυτή την δουλειά.
Με αυτό τον τρόπο καταφέρνετε με ελάχιστα ξύλα να συντηρείτε την φωτιά σας για ώρες και να ζεσταίνετε το χώρο σας. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν λείπετε από τον χώρο σας χωρίς να χρειάζεται να τροφοδοτείτε επιπλέον.

Τα σωστά βήματα για τη συντήρηση της φωτιάς

  • Μην τροφοδοτείτε την εστία συνέχεια με καινούρια ξύλα.
  • Αφήστε την να ανεβάσει θερμοκρασία.
  • Όταν η φωτιά πέσει συντηρείστε την με μεγάλα κούτσουρα κόβοντας τον αέρα.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα κούτσουρα άναψαν.
  • Φροντίστε να χρησιμοποιείτε ξερά ξύλα για την λειτουργία της εστίας.
  • Το ξύλο για να ξεραθεί πραγματικά και να αποβάλλει όλους τους χυμούς του θέλει κατα μέσο όρο δύο χρόνια. Άρα μεριμνήστε νωρίς για τα ξύλα σας.

Ο επίλογος

Γενικότερα καλό είναι να εκμεταλλευτείτε όσο περισσότερο μπορείτε την επένδυση που κάνατε ή σκοπέυετε να κάνετε.
Στο χέρι σας είναι να πάρετε ένα καλό ενεργειακό προϊόν θέρμανσης, να ζεσταθείτε αποδοτικά και να εξοικονομήσετε.

Εμείς η ΔΕΛΗΣ Α.Ε. με την χρόνια εμπειρία μας και την τεχνογνωσία μας μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε σε αυτό το ταξίδι!

Χρήσιμα άρθρα:
Μελέτη σύγκρισης στα καύσιμα θέρμανσης
Τζάκι καλοριφέρ: Η καλύτερη λύση στη θέρμανση
Οικονομικότερη αγορά για αποδοτική θέρμανση