Χρήσιμες Συμβουλες

Πετρέλαιο ή ξύλο? Ένας περιεκτικός οδηγός

Πετρέλαιο ή ξύλο? Ένα ερώτημα που έχουν πολλοί καταναλωτές στις μέρες μας ψάχνοντας την οικονομικότερη λύση. Παλιότερα που ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ζεσταθείς το πετρέλαιο απο θέμα απόδοσης των μέσων δεν υπήρχε δίλημμα. Όμως με την ανάπτυξη της τεχνολογίας αναπτύχθηκαν και τα μέσα θέρμανσης ξύλου. Συγκεκριμένα αναπτύχθηκαν τα τζάκια, ενεργειακά τζάκια, κασέτες τζακιού και τέλος οι σόμπες ξύλου. Όλη αυτή η ανάπτυξη οδήγησε οι επιλογές θέρμανσης ξύλου να έχουν προχωρήσει περισσότερο σε τεχνολογία και απόδοση σε σχέση με τις επιλογές θέρμανσης πετρελαίου.

Τα πλεονεκτήματα του ξύλου

Αρχικά όσο αφορά την εξοικονόμηση πλέον τα καυσόξυλα είναι αρκετά μπροστά σε σχέση με το πετρέλαιο. Η αστάθεια και η ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου έχει κάνει τους περισσότερους καταναλωτές να προτιμούν τα καυσόξυλα. Τα καυσόξυλα όχι μόνο έχουν πολύ χαμηλότερη τιμή αναλογικά σε σχέση με το πετρέλαιο αλλά είναι και σε πολύ πιο σταθερά επίπεδα. Γενικότερα οι ενεργειακές κρίσεις πλήττουν πολύ πιο δύσκολα την αγορά ξυλείας.

Όσο αφορά την απόδοση θέρμανσης του ξύλου αυτή με την χρήση των κατάλληλων μέσων φτάνει το 80%. Συνηθέστερο μέσο που πιάνει αυτού του τύπου την απόδοση είναι το ενεργειακό τζάκι.

Πολύ μπροστά από το πετρέλαιο είναι και στο θέμα της διατήρησης του περιβάλλοντος. Τα ξύλα που κόβονται για καύση απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα το διοξείδιο του άνθρακα που είχαν απορροφήσει ως δέντρα. Άρα διατηρείται η ισσοροπία όσο αφορά το περιβάλλον σε σχέση με το πετρέλαιο που απελευθερώνει πολύ διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Αρκετά οικονομικότερο είναι και το κόστος απόκτησης των μέσων καύσης ξυλείας συνήθως. Μια ξυλόσομπα είναι μακράν οικονομικότερη από έναν λέβητα πετρελαίου αλλά και μακράν ποιοτικότερη και αποδοτικότερη από μια πετρελαιόσομπα. Συνήθως επίσης ο καθαρισμός και η συντήρηση ενός μέσου θέρμανσης ξύλου είναι πιο εύκολα από το αντίστοιχο μέσο θέρμανσης πετρελαίου. Αυτό γίνεται γιατί η στάχτη και οι ρύποι που παράγονται, παράγονται σε λιγότερο και πιο διαχειρίσιμο βαθμό.

Τέλος η καύση ξύλου είναι και πιο όμορφη αισθητικά από την καύση πετρελαίου. Το να παρακολουθεί κάποιος την διαδικασία καύσης του ξύλου είναι πολύ πιο ευχάριστο από την καύση του πετρελαίου. Τα μέσα καύσης ξύλου είναι συνήθως αισθητικά πιο όμορφα στο μάτι και τέλος σίγουρα είναι πλην ελάχιστων εξαιρέσεων πιο εύκολα στην μυρωδιά σε σχέση με την καύση πετρελαίου.

Το συμπέρασμα

Εν κατακλείδι το ξύλο ήρθε για να μείνει.Άρα στο ερώτημα πετρέλαιο ή ξύλο πλεον πλην ελάχιστων εξαιρέσεων το ξύλο είναι ο προτιμότερος τρόπος θέρμανσης έναντι του πετρελαίου.

Η εταιρεία ΔΕΛΗΣ Α.Ε. με την εμπειρία χρόνων και τις τεχνικές γνώσεις που διαθέτει θα σας δώσει την λύση σε ότι χρειάζεστε.

Χρήσιμα άρθρα:
Ξύλο vs πέλλετ
Εγκατάσταση-τοποθέτηση στα ενεργειακά τζάκια
Τι είναι οι μπρικέτες?

Επικοινωνήστε μαζί μας:
Τηλέφωνο: 217 000 9300 , 694 6211 061
Email: DelisTzakia@gmail.com